• KİRLENMEK - KİRLETMEK

      Kir, kirlenmek, kirletmek kavramları ilk bakışta çok açık ve sarih bir kelime veya kavram. Buna biraz daha yakından ve farklı bir yerden bakma gereğine kaniyim. Kir; vücudun veya nesnelerin üzerinde oluşan pislik. Utanılacak hal. Pis- pislik ise;...

DUYURULAR

İLKA'DAN VAKFIMIZA ZİYARET

ilkadan vakfimiza ziyaret

Ankara’da eğitim faaliyetlerine devam eden İslami İlimler Kız Akademisi (İLKA) öğrencileri İstanbul’a yaptığı “Medeniyetimize Yolculuk” isimli gezi kapsamında vakfımıza ziyarette bulundu.

Gezi kapsamında Fatih Camii, Eyüp Camii, Sultanahmet Camii, Eyüp Camii başta olmak üzere İstanbul’un tarihi ve kültürel mekanlarını ziyaret eden öğrenciler,

vakfımızı ziyaretleri esnasında vakfımızın değerli hocalarımızdan M. Beşir Eryarsoy ile görüştü. “Yolumuz peygamberlerin yoludur. İslam’ın yoludur, sırat-ı müstakimdir. Hedefimiz Allah’a kulluktur.” diyen hocamız İslami eğitimin önemi hususunda öğrencilere tavsiyede bulundu. M. Beşir Eryarsoy Hocamız sohbetinde özetle şunlara değindi:

“Bir amacı gerçekleştirmenin en önemli unsuru hiç şüphesiz insandır. Hedefinizi gerçekleştirmek için öncelikle programlı olacaksınız. Hayatta bir hedefiniz bir gayeniz olmalı. Bu hedefiniz ve gayeniz hayali olmamalı, gerçekleştirilebilir olmalıdır. Hedeflerinizin havada kalmaması yani afakî olmaması için üzerinde bulunduğunuz zemini iyi tanımalısınız. Hedefinize ulaşabilmek için aynı zamanda azim ve kararlılığınız olmalıdır. Ayrıca hedefinizin gerektirdiği donanım her ne ise o donanıma sahip olmalısınız.

Bütün bunlara daha çok ayrıntıda koymak mümkündür. Ancak başarının anahtar kelimesi ilim ve ilmin arkadaşı öğrenmektir. Öğrenilmeyen ilim kitaplarda ve raflarda kalır. Satırlardan sadırlara intikal etmeyen, sadırlardan da hayata intikal etmeyen ilmin hiçbir kıymeti yoktur. Sadr dediğimiz kalbimiz, göğsümüz, zihnimizdir.

Bizler ilmi bir gaye ile öğreniyoruz. Müminin en geniş ve en özlü gayesi ubudiyettir. Gayemiz Allah’a, kendisinin razı olacağı şekilde inanmak, onun emirleri doğrultusunda yaşamak ve çevremize katkı sağlayan faydalı bir mümin olmaktır.

Cenab-ı Allah’a sahih bir imandan sonra O’nun dinini bir yerlere taşımak için öğrenilen ilimden daha büyük bir ibadet yoktur. Bunu mübalağa olsun diye söylemiyorum. İmam Buhari’nin kitabının birinci bölümü vahyin başlangıcı, ikinci bölümü iman, üçüncü bölümü ilimdir. Esasında vahiy de iman da ilmin kapsamındadır.

Biz bu hayatı Allah’ın istediği şekilde yaşamak için ilim öğreniyoruz. Öğrendiklerimizi de başkalarına aktaracağız. Ümmet arasında namaz kılanların sayısı az, namaz kılanlar içerisinde ilim sahibi olanlar daha da az. İman var ancak imanın ilmi boyutları yok. İmanın ameli boyutları yok. Bu imanın ve onu destekleyen amelin ortaya çıkmasını sağlayacak ilim ve ilmin insanda doğurduğu şuur yok.

Sizin çıktığınız yolun ehemmiyeti büyük. Hevasından konuşmayan ancak vahiyle konuşan Peygamber (as) bir hadis-i şerifinde “Her kim ilim tahsili için bir yola girerse Allah ona cennetin yolunu kolaylaştırır. Şüphesiz melekler de ilim yoluna girenin yaptığından memnun oldukları için onun üzerine kanat gererler. Göklerde ve yerde bulunan varlıklar hatta suyun içindeki balıklar bile, ilim sahipleri için Allah’tan bağışlanmasını dilerler. Alim bir kimsenin bilgisizce ibadet eden bir kimseye üstünlüğü, ayın diğer yıldızlara üstünlüğü gibidir. Alimler peygamberlerin varisleridir. Peygamberler altın ve gümüşü miras olarak bırakmazlar, onlar sadece ilmi miras bırakmışlardır. İşte o mirasa konan kimse de bol nasib ve kısmet almış olur.” (Tirmizi, İlim, 19) buyuruyor.

İlim tahsil etmek için yol izleyene melekler kanatlarını seriyor. Yaptığınız işin kıymetini bilin. Bu işin kıymetini bilmek ciddi olmayı gerektirir. Ciddiyet, çok çalışmayı, gayret etmeyi gerektirir. Kim mücadele eder, olanca gayretini ortaya koyarsa Allahın izni ile aradığını bulur.

İlmin önemi ve sorumluluğu ile alakalı İslam alimleri çok eserler yazmışlardır. İlmin en güzel tarafı bizde ahlaka dönüşmesidir. İlim bizde amel etmek içindir. Başkalarına karşı yukarıdan tepeden bakmak için değildir. Ben bu kadar biliyorum sen ne kadar biliyorsun ki gibi havalara girmek, riyakârlıkta bulunmak için ilim öğrenilmez. Eğer ilim bizi olgunlaştırmıyorsa bizim için bu vebaldir. Göstermelik tevazu insanı rahatsız ediyor. Siz ilminiz dolayısıyla kibirlenmeyin yeter, o tevazu size sinecektir. Allah için olan tevazu sizi yüceltecektir. Kendimizi kibirlenmekten koruyalım, ilim bize doğal olarak tevazu kazandıracaktır. Ayrıca mütevazı olmak için çaba harcamaya gerek yok. İlimle bağdaşmayan hallerden uzak duralım yeter.

İlmin birinci maksadı kişinin kendisidir. İlim evvela size faydalı olmalıdır. İlmin fayda vermesi onunla amel etmekle mümkündür. İlminizin gerektiği şekilde amel ederseniz Allah size bilmediklerinizi daha da kolaylaştırır ve daha kolay öğrenirsiniz.

Gerçek ilim adamı, alim insan kendisini aşar. O ilminden başkalarını istifade etmesi için elindeki her türlü imkanı ve fırsatı değerlendirmeye çalışır. Şuan için öğrenme safhasındasınız. Belki başkaları için kendiniz aşacak duruma gelmemiş olamayabilirsiniz. Ama unutmayın her bardak içine damlayan küçük damlalarla dolar.

Allah-u Teala’nın size vermiş olduğu aklı, kalbi, fikri Allah’ın razı olacağı şekilde ilimle donatmalısınız ve bu donamınızı zamanı gelince başkalarıyla paylaşmalısınız. Mal harcayarak eksilir ancak ilim öğretmekle eksilmez. Malın zekatı kırkta birdir, ilmin zekatı öğretebildiğin kadardır. İlmin zail olmaya başladığı bir zamanda siz bunu ayağa kaldırmaya çalışıyorsunuz. Zamanı gelecek İslami ilimler tarihteki o zirve yerine doğru tırmanacaktır. İlim yükseldiği zaman ümmet de tüm insanlık da yükselir.

Allah’a bu yolu izlediğiniz ve böyle bir imkana sahip olduğunuz için hamd edin. Hamd etmek nimetin değerini bilmekle başlar. Nimetin değerini bilmezseniz hamd etmiş olmazsınız. Hamd etmek, bu işte sürekli olarak çalışmak ve başkalarını bundan istifade ettirmekle mümkündür. Cenab-ı Allah “Andolsun, eğer şükrederseniz elbette size nimetimi artırırım.” (İbrahim, 7) buyuruyor. “Ya Rabbi, bilmediklerimi bana öğrettiğin için sana hamd-ü senalar olsun. Bilmediğim daha nice şeyler var bana daha nice şeyler öğret.” diyeceksiniz ve bu uğurda çalışacaksınız.

Rabbim size muvafakiyetler versin. Rabbim sizi sıratı müstakimden ayırmasın.”

İLKA İslami İlimler Akademisi Nedir?

İLKA İslami İlimler Kız Akademisi MEDENİYET VAKFI’na ait bir eğitim kurumudur. 8. sınıfı bitiren kız öğrencilerin, liseye açık öğretimde devam ederken, nezih bir ortamda, İslami İlimler başta olmak üzere, temel bir çok dersin yanında Aile-Ev İdaresi Eğitiminin hedeflendiği bir eğitim kurumudur.

Eğitim Yöntemimiz;
• Eğitim süremiz bir yılı Arapça hazırlık olmak üzere toplam dört yıldır.
• Öğrencilerimiz açık liseye kayıt olarak liseyi açıktan bitireceklerdir.
• Arapça eğitimimiz İstanbul 29 Mayıs Üniversitesi Arapça Öğretimi Uygulama ve Araştırma Merkezi (29 Mayıs ARÖMER) kapsamındadır.
• Dört yıllık eğitimin ardından üniversitelerin İslami İlimler bölümünde okumak isteyen öğrencilerimiz, akademimizde elde edecekleri temel sayesinde, 8 yıllık bir ilim yolculuğunu kesintisiz sürdürme imkanı bulacaklardır.
• İsteyen öğrencimiz, akademimizden mezun olduktan sonra başka bir fakülteye devam etmeyi tercih edebilecektir.
• Müfredatımız, alanında uzman hocalarımız tarafından, Kuran-ı Kerim, Siyer, Hadis, Fıkıh vb. temel ilimler eğitimi; akademik alanda başarılarını artıracak temel alan eğitimleri sağlanacaktır.

Müfredatımızdan Ana Başlıklar;
• Arapça; bir yıllık hazırlık sayesinde ileri derecede okuma, yazma, konuşma kabiliyeti kazandırılması.
• Kur’an-ı Kerim (Kıraat, Tecvid)
• Siyer-i Nebi
• Hadis
• Tefsir
• Fıkıh
• İslam Tarihi
• Tefsir, Hadis ve Fıkıh Usulü
• Sosyoloji, Psikoloji
• Türkçe, Edebiyat, Tarih, Coğrafya
• Matematik, Fizik, Kimya
• Yemek pişirme sanatı
• Ev idaresi
• Aile olmaya hazırlık
• Bazı sanatsal sosyal ve sportif faaliyetler
• Aileler ile kızlarımız arasındaki var olan iletişim problemlerinin çözümüne dair öneriler ve davranış terapileri,
• Kızlarımızın aktif İslami toplumsal hayata entegrasyonu ve düzenli katılımla elde edilecek alışkanları kazandırmak için gönüllük esasına dayalı İslami yardım faaliyetleri ve organizasyonlar.

Detaylı bilgi için; www.ilkaakademi.com

ilka 1

ilka 2

 

tefsir dersi 2020

whatsapp takip edin

Yazanlarımız