Sıkışan ve daralan her kişi, her müessese, her devlet, her anlayış ve düşünüş, her medeniyet; atılım ve açılım yapmak ister. Bu sanıldığı kadar kolay ve hemeninde olabilecek bir durum değildir. Bu işin sancısını çekenler, -ister kişi olsun ister...
Ankara’da faaliyetlerine devam eden İLKA İslami İlimler Kız Akademi’sinin 2. dönem mezuniyet programı Şair Baki Kültür Merkezi Konferans Salonu’nda gerçekleşti. Akademide 5. yıl geride kalırken 13 kızımız daha dualarla mezun olmanın heyecanını yaşadı.
Sivil toplum kuruluşları temsilcilerinin de katılım sağladığı programımız Kur’an-ı Kerim tilaveti ile başladı. İLKA akademinin tanıtım filmi ve faaliyet slaytı gösteriminin ardından Medeniyet Vakfı yöneticilerinin ve İLKA Akademi’de görev yapan hocaların konuşmaları ile program devam etti.
Medeniyet Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi ve İLKA kurucu müdürü İbrahim Hakkı Toprak Hocamız gerçekleştirdiği selamlama konuşmasında akademinin misyonu, vizyonu ve gerçekleştirdiği projelerden bahsederek öğrencilere, velilere ve akademi hocalarına emeklerinden dolayı teşekkür etti. "Yaşıtları eğlence peşinden koşarken kızlarımız her gün uzak mesafelerden gelerek yaklaşık sekiz kur devam eden Türkiye’nin en ciddi Arapça hazırlık eğitimini tamamladılar. Bu çocuklarmız Safvetü't Tefasir’i arapça metninden okurken aynı zamanda yoğurt yapmayı, gözleme yapmayı öğrendiler, ciddi manada ev ekonomisi ve idaresi dersi aldılar. Bütün bunların yanında sosyal ve kültürel faaliyetlerde yer alırken toplumun sıkıntılarına eğilmekten de geri kalmadılar. Kermesler düzenlediler, yetim çocuklara destekte bulundular. Depremzedeler için para toplayarak deprem bölgesinde mescid inşa ettiler, çocuklara oyuncaklar alıp bizzat teslim ettiler. İmam Gazali’den Necip Fazıl’a, Tolstoy’dan Aytmotov’a kadar yerli ve dünya klasiği bir çok kitap okudular ve bu kitapların tahlillerini yaptılar. Bu manada öğrencilerimiz ciddi manada takdiri hak ediyorlar.”
İbrahim Hakkı Toprak Hocamızın konuşmasının ardından Medeniyet Vakfı Onursal Başkanı M. Beşir Eryarsoy Hocamız ilim öğrenmenin ehemmiyeti üzerinde kısa bir konuşma gerçekleştirerek şunları ifade etti: “Bu dünyada bir insanın arkasından konuşacağı, uğrunda fedakarlık göstereceği tek bir şey vardır, o da ilimdir. Nitekim Rabbimiz Kur’an’da Peygamberimize ‘Rabbim ilmimi arttır’ şeklinde duada bulunmasını istemiştir. Herkesin maddi kazanç peşinde koştuğu bir zamanda ilmin peşine düşmek çok büyük bir kıymet arz ediyor. Böyle bir kıymetin peşinde olan kızlarımıza, onları bu yola sevk eden kıymetli anne babalarına teşekkür ediyorum.”
Beşir Hocamızın ardından Medeniyet Vakfı Genel Başkanı Kâzım Sağlam Hocamız kısa bir konuşma gerçekleştirerek akademinin çalışmalarından duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Çalışmanın kuruluşunda yer alan ve faaliyetlerin devam etmesinde emek harcayan herkese teşekkür eden Hocamız konuşmasında özetle şunları ifade etti: “Çağımızı bir felaketin eşiğinde. Hızın, hazzın kargaşanın, koşturmanın olduğu bir çağda yaşıyoruz. Bu kargaşa aynı zamanda zihinlerin de kargaşasıdır. Toplum olarak zihinler de kargaşa halindedir. Neye inanacaklarını, nasıl yaşayacaklarını bilemeyen bir toplumla, bir insanlıkla karşı karşıyayız. İşte İLKA’mız böyle bir zamanda sahih bir iman, salih bir amel, ahlak-ı hasene ile yetişmiş gençlerimizden müteşekkil bir mekan haline gelmiştir. Modern dünyaya karşı durarak Müslümanca bulundukları yeri savunuyorlar. Modern dünyanın pisliklerinden kurtulmak için burası bir sığınaktır, bir limandır. Allah böyle yerlerin sayısını arttırsın.”
Çok kıymetli hocalarımızın konuşmalarının akabinde Arömer belgelerini 29 Mayıs Üniversitesi Arömer Müdürü İbrahim Helalşah Hocamız’dan alan kızlarımız, yine çok kıymetli hocalarımızdan icazet belgelerini, hediye ve çiçeklerini alarak kendi duydu ve düşüncelerini aktardılar.
Program Grup Medeniyet’in seslendirdiği ezgi ve marşların ardından sona erdi.