DERDİN DERDİMDİR YEMEN KONFERANSI

derdin derdimdir yemen kemal ozdal

Sadakataşı Genel Başkanı Kemal Özdal'ın sunumu ile "Derdin Derdimdir Yemen" konulu konferans Medeniyet Vakfı Konferans Salonu'nda gerçekleşti. Konferans'ta Yemen'in kısa tarihçesine, stratejik önemine, bölgedeki çatışmaların dinamiklerine değinen Kemal Özdal,

Arap Baharı sürecinde Yemen'in durumuna ve Arap Koalisyonun askeri müdahalesine dair açıklamalarda bulundu. Yemen'deki mevcut siyasi durum, siyasi oluşum ve partilerin durumu, uluslararası güçlerin bölgeye yaklaşımlarına değindiği sunumunda Özdal, Yemen'deki içler acısı insani durumu dikkat çekti.

Yemen'in son dönemdeki en büyük açlık kriz ile başbaşa kaldığını belirten Özdal şunları ifade etti: "Yemen’deki krizde ülkeye yönelik Suudi Arabistan öncülüğünde dört yıldır sürdürülen askerî operasyonlar, Yemen’de insani anlamda ciddi bir krize sebep olmuş ve ülkeyi her açıdan büyük bir yıkıma uğratmıştır. 29 milyonluk nüfusun yaklaşık 22 milyonunun insani yardıma muhtaç hale gelmiştir. Yemen’de halkın %75’i gıda başta olmak üzere sağlık ve temizlik gibi temel ihtiyaçlarını dahi karşılayamamaktadır. Yardıma muhtaç insanların yarıdan fazlasını, yani 11,3 milyonunu çocuklar oluşturmaktadır. Yemen’de 16 milyon kişinin temiz suya erişimi bulunmamaktadır."

Ülkede artan yoksulluk ve açlığın yakın gelecekte büyük bir insani felakete dönüşmesinden endişe edildiğini söyleyen Özdal “Yemen’de hâlihazırda koleradan ölenlerin sayısı 2.200’dür, etkilenen sayısının da şimdiden yarım milyona yaklaştığı bildirilmektedir.” dedi.

Sadakataşı olarak bölgeye ilk giden yardım kuruluşu olduklarını ifade eden Kemal Özdal, Yemen’deki insani krizle ilgili önemli sorunlardan birinin de yardım kuruluşlarının insanlara ulaşmada yaşadığı sıkıntılar olduğunu ifade etti. “Ülke farklı gruplar arasında hâkimiyet alanlarına bölündüğünden yardıma muhtaç sivillere ulaşmak için söz konusu grupların ikna edilmesi gerekmektedir.” diyen Özdal, önümüzdeki süreçte sağlanacak ateşkesin bölgeye yardımların erişmesine katkı sunacağını söyledi.

derdin derdimdir 1

derdin derdimdir 2