HAZIR MISIN? ARTIK ÜNİVERSİTELİSİN!

artık üniversitelisin ismail ünal

Bizde bütün dürbünler gencin hayatına çevrilmiştir.

Üniversite her şeyden evvel hürriyettir. (Yaşadığım Gibi, Ahmet Hamdi Tanpınar)

Ahmet Hamdi Tanpınar’ın dediği gibi tüm dürbünler gençlerin üzerinde. Genç diye tanımlayacağımız geniş bir yaş aralığı olsa da, “genç” olarak tanımladığımız kişiler özellikle de üniversite sıralarında okuyan arkadaşlarımızdır. Bundan dolayı izninizle yazıya, tüm gözlerin üzerlerine çevrili olan üniversiteli kardeşlerime selam ve dua göndererek başlamak istiyorum.

Bildiğiniz gibi tüm dünyada yaşanan pandemi sebebiyle yüz yüze eğitim ve öğretime ara verilmişti. Ancak Yüce Allah’a hamd olsun yaşanılan olumlu gelişmeler sayesinde öncelikle ilkokul, ortaokul ve lise seviyesindeki kardeşlerimizin yüz yüze eğitim ve öğretim dönemi başladı. 27 Eylül itibariyle de tüm dürbünlerin üzerlerinde olacağı üniversiteli öğrencilerin eğitim ve öğretim dönemi başlamış olacak.

Elimden geldiğince, kalemim yettiğince henüz yeni tamamladığım üniversite hayatımda geride bıraktığım süreci de göz önüne getirerek, Müslüman bir üniversite öğrencisin nasıl bir üniversite dönemi geçirmesi gerektiğini, nelere dikkat etmesi gerektiği ve neleri yapması gerektiğini maddeler halinde kısaca açıklamak istiyorum.

 

  • İlk Vazifemiz: Allah’ın Rızasına Uygun Yaşamak

Bir Müslüman, hayatının her alanında ilk dikkat etmesi gereken husus kuşkusuz “Allah’ın rızasına uygun hareket etmesidir.” Peki, yaşamımızın tamamında dikkat etmemiz gereken bir konuyu neden üniversitede okuyacak kardeşlerimize hatırlatıyorsun diye soracak olursak, şöyle cevaplayayım.

Değerli kardeşlerim üniversiteye gittiğim ilk gün İstanbul üniversitesinin o meşhur amfilerinin birinde önden üçüncü sıradan oturuyordum. Daha sonra sınıftaki diğer insanlara bakmak için arkama dönmüştüm ve gördüğüm şey küçük bir Türkiye’ydi. Yani normal şartlar bu kadar farklı profilde insanın bir arada olabileceği başka bir yer bulmak mümkün değilken, ülkemizdeki her profilden bir kişiyi sadece oturduğum yerde arkamı dönerek bulabiliyordum.

Ve bu şu anlama geliyordu; ne istersem, neyi tecrübe etmek istersem bulabileceğim ve görebileceğim bir yerdeyim hissini size veriyordu. Dolayısıyla nefsi arzularımızın somut bir şekilde karşımızda görebileceğimiz bir ortam söz konusuydu. Bundan dolayı bir anlık, gayemizden taviz verirsek, Allah muhafaza kendimizi nefsi arzularımızın içinde çok rahatlıkla bulabiliriz. Bundan dolayı üniversitede attığımız her adımda “Allah’ın rızasına uygun” yaşamamız gerektiğini unutmamamız gerekiyor.

Uzaktan bakıldığında veya bu durumu deneyimlemeyen kişiler tarafından bu durum basit görülse de bu durumun zor bir imtihan olduğuna şahit oldum.


  •  Kalacak Yerinize Yeri İyi Seçin

Ailesi ile birlikte kalan arkadaşlarımızdan müsaade isteyerek bulunduğu şehrin dışında yaşayan yada aynı şehirde olsa da uzak mesafelerden dolayı yurt, ev vb. gibi yerlerde kalacak arkadaşlara birkaç şey söylemek istiyorum.

Değerli kardeşlerim, kalacağınız yerlerin İslami hassasiyetleri gözeterek seçin, 4 yıl gibi bir süre içerisinde özünüze ait olmayan, değerlerimizden uzak ortam ve kişilerle kalmak hem sizi hassasiyetlerinden uzaklaştıracak hem de başarınızı engelleyecektir. Bundan dolayı unutmayın ki kalacağımız yer bizim kalemizdir. Her açıdan kendimizi güvende ve bize ait hissedeceğimiz bir yerde kalmayı tercih etmeliyiz. Aksi takdirde değerlerimizi, hayallerimizi ve özümüzü o kaldığımız yere girerken kapının girişinde bırakmak zorunda kalabiliriz.

 

  • “Üzüm Üzüme Baka Baka Kararır” , “Körle Yatan Şaşı Kalkar” gibi Sözler Sadece Atasözü Değildir, Gerçektir.

Atasözleri alelade söylenmiş sözler değildir. Bundan dolayı bu sözlere kulak vermemiz gerekmektedir. Bu sözlerden de hareketle, arkadaşlarınıza ve vakit geçirdiğiniz ortamlara dikkat etmeniz gerekmektedir. Sizinle aynı hassasiyetleri taşıyan insanlarla vakit geçirmeli onlarla birlikte olmalısınız. Bunun tam tersini tercih edersiniz, yani değerlerinizden uzak ve Allah’ın rızasına uygun olmayacak kişi ve ortamlarda bulunursanız belirli bir süre sonra < Allah muhafaza > siz de o arkadaş ve ortam üzere olursunuz.

Bu başlığı en güzel şekilde ifade edecek ve en iyi şekilde çizgiyi koyacak söz ile bitirmek istiyorum.

Ebû Hüreyre"den nakledildiğine göre, Resûlullah (sav) şöyle buyurmuştur: “Kişi dostunun dini üzeredir. Bu yüzden her biriniz, kiminle dostluk ettiğine dikkat etsin.” (T2378 Tirmizî, Zühd, 45; D4833 EbûDâvûd, Edeb, 16)

 

  • Burs Konusunda Titiz Davranın, Ekonominizi Yönetin

Burs konusunda ilk olarak şunu söylemek istiyorum, lütfen bencil olmayın kardeşlerim. İhtiyacınızdan fazlasını talep etmek yerine bir başka ihtiyacı olan kişiyi gözetmeyi unutmayın. Ancak burs veren kurum, kuruluş ve sivil toplum kuruluşlarını takip edin, bir Müslümana yakışacak yerlere burs başvurusu yapın. Ancak burs karşılığında bazı değerlerinizden vazgeçmeyin.

Bununla beraber; cebinizdeki parayı kontrol etmeye gayret edin. Para harcamayın demiyorum ama kontrol dışına çıkmayın. Muhakkak bu yaşta tasarruf etmeye, belirli bir miktarda < ihtiyaçlarınız ve zor durumlar için > para biriktirmeye gayret edin. Asla ev kiranızı veya burs aidatınızı ertelemeyin. Barınma gibi en temel hususta ekonomi yönetiminizi iyi kontrol edin.

 

  • Derslerinizi Önemseyin

Okula neden geldiğinizin bilincinde olarak, okulda aldığınız derslere özen gösterin. Hem okul ortalamanızı yüksek tutun hem de aldığınız derslerin alanınızda ne anlam ifade ettiğini anlamaya gayret edin. Vize ve final haftalarından önce iyi plan yapın. Bu sınavlardan sonra keşke demeyin ve bu hususta hiç aklınızdan çıkarmayın ki “Ertelemekten daha uzun süren hiçbir şey yoktur” bundan dolayı ertelemeyin. Eğer derslerinizi takip edip, düzenli bir çalışma programı yapabilirseniz vize ve final haftaları sizin için kolaylıkla geçecektir.

 

  • Eğitim ve Gelişim Sadece Üniversite ile Sınırlı Değildir

Kendinizi geliştirmek için sadece okuduğunuz okul ile sınırlı kalmayın. Özellikle birçok vakfın gerçekleştirdiği çok verimli programlar bulunuyor bu programlara katılmaya gayret gösterin. Aynı zamanda kendi alanınızla ilgili kendinizi geliştirmek için sizden tecrübeli isimler ile istişare ederek bir yol haritası çizin. Bunu yapabileceğiniz en iyi ortamlar sivil toplum kuruluşlarının üniversite gruplarıdır. Bundan dolayı muhakkak sizler için verimli olacak ve Allah’ın rızasını kazanabileceğiniz bir ortamda olun.

 

  • Dil Eğitimi Çok Önemli

O meşhur sözü hepimiz biliyoruz: Bir dil bir insan… Bu konuda kendinizi geliştirmeye özen gösterin, farklı diller öğrenmek sizlerin hem zihin gelişimine hem kültürel birikiminize hem de mesleki geleceğiniz için ciddi fayda sağlayacaktır. Ama lütfen önce kendi dilimizi iyi öğrenelim.

 

  • İbadetlerinizi Aksatmayın

Yoldan geçen herhangi bir üniversite öğrencisi ile konuşsanız ve nasıl gidiyor diye bir soru yöneltseniz size vereceği ilk cevap “Çok yoğun be abi”. Doğrudur, yoğun olabilirsiniz ama bu yoğunluğunuz sizi ibadetlerinizden ayırmasın. Namazlarınızı kılmayı, Kur'an okumayı unutmayın. Bu konuda sizi diri tutacak en güzel şey Müslüman bir vakıf veya sivil toplum kuruluşu ile beraber nitelikli vakitler geçirmektir. Siz farkında olmadan ibadetlerinizi aksatsanız bile size bunu hatırlatacak biri etrafınızda olmuş olacaktır. Bundan dolayı lütfen tek kalmayın, tek vakit geçirmeyin tek gezmeyin kardeşlerim.

 

  • Kitap Okuyun, Ne Okuduğunuzu Farkında Olun

Okumaktan vazgeçmeyin, ara vermeyin, belirli bir plan çerçevesinde kitap okumaya özen gösterin. Ama lütfen gelişi güzel ve popüler kültürün etkisi altında okuma yapmayın. Bu konuda özellikle birçok kıymetli hocanın kitap okuma grupları oluyor bu gruplara katılmaya veya arkadaşlarınızla beraber okumaya gayret gösterin. Okuduğunuz kitaplarlada kendi kütüphanenizi kurmaya gayret edin.

 

  • Gündem Akar Gider ama Siz Akıntıya Kapılmayın

Üniversiteye gideceğim ilk haftaydı ve çok kıymetli hocam Kazım Sağlam’dan nasihat alma imkanım olmuştu. Kendisinin bana verdiği ilk tavsiye şu olmuştu. Onun ifadesiyle “Evlat, televizyon izleme, gündeme saplanıp kalma, hem televizyon da hem gündemde seni içine çekip odağını kaybettirecek çok fazla şey bulabilirsin”. Hocamın bu sözünün ne anlam ifade ettiğini okulun ilk üç ayında anlamıştım. Ülkede gerçekleşen, fuzuli birçok gündemi üniversite sıralarında insanların tartıştığını ve vakitlerini bunlarla öldürdüğünü çok rahatlıkla gözlemlemiştim. Ancak hocamın gündeme kendini kaptırma sözü, gereksiz ve bana değer katmayacak gündemleri kapsıyordu. Sizi ilgilendirecek, yaşadığınız coğrafyanın kaderini, gelişmelerini ve değişiklikleri kendi alanımız ve idrakimiz noktasında elbette takip etmeli ve anlamaya çalışmalıyız. Yine hocamın tabiriyle “ Elbette ne olup bittiğini konuşacağız, biz burada yaşıyoruz.”

 

  • Teknolojiye Gözünüzü Kapatmayın

Dünyanın geldiği yer ve gelişmeler bir Müslüman için fazlasıyla önemlidir. Yaşanan bu değişimleri anlamalı ve bu noktada kendimizi geliştirmeliyiz. Ancak daima takip eden konumda değil elbette bir adım öne geçebileceğimiz zamanı kovalamalı ve buna hazırlıklı olmalıyız.

 

  • Staj Yapmaya Özen Gösterin

Bölümünüz ne olursa olsun, ne okuyorsanız olun kendi alanınızda kendinizi geliştirmek ve okulunuz bittikten sonra yapacağınız işi deneyimleyebilmek için muhakkak staj yapmaya özen gösterin. Ancak size bir şey katmayacak bir staj deneyimi yaşamamaya özen gösterin. Unutmayın vakit bizim için çok değerli ve bunu en iyi şekilde değerlendirmeliyiz.

 

  • Gezin, Merak Edin, Yatmak Yerine Ayakta Kalmayı Tercih Edin

Oturup kalmayın, sıkılmaktan uzak durun. Kendinizi hapsetmeyin. Bundan dolayı gezmeye, tanımaya, anlamaya gayret edin. Bütçenize uygun şekilde yurt içi ve yurt dışı birçok yere gitmeye özen gösterin. Yeni yerler görmek yeni deneyimler yaşamak sizler için ufuk açıcı olacaktır. Bundan dolayı kendinize yıllık gezi planı yapmanızı tavsiye ederim.

 

  • Dua Edin

Bizim en büyük silahımız. Unutmayın bizi en iyi bilen, bize yardım edecek olan Allah (c.c) unutmayıp, O'nun rızasına uygun yaşayarak daima ondan istemeye gayret gösterin. Allah (c.c) ile muhabbetinizi azaltmayın. En zor zamanlarınızda kalbinizin felaha ulaşabilmesi için buna özen gösterin.

  • Ailenizi Aksatmayın, Ailenizi Aksatmayın, Ailenizi Aksatmayın

İtiraf etmeliyim ki, kendi üniversite hayatımda ki en büyük pişmanlığım ailemi aksatmak olmuştu. Ailemle beraber yaşadığım halde onlardan çok uzak kaldığımı üniversite bittikten sonra hissedebilmiştim. Bundan dolayı kardeşlerim, benim en önemli tavsiyelerimin en başında bu geliyor. Son madde olarak bunu yazma sebebim ise, aklınızdan çıkmaması için. Anne ve babanızı, kardeşlerinizi unutmayın. Onlarla vakit geçirin, onları kırmayın, onların desteğini ve duasını alın. Hayatınıza dair vereceğiniz kararlarda onlarla istişare etmeyi unutmayın.

Yazının başında söylediğim gibi elimden geldiğince, kalemim yettiğince henüz yeni tamamladığım üniversite hayatımda geride bıraktığım süreci de göz önüne getirerek, Müslüman Bir Üniversite Öğrencisin nasıl bir üniversite dönemi geçirmesi gerektiğini, nelere dikkat etmesi gerektiği ve neleri yapması gerektiğini maddeler halinde kısaca açıklamaya gayret gösterdim. Umarım okuyan kardeşlerim için faydalı olmuştur.

Değerli kardeşlerim, Rabbim sizleri bu çıktığınız yolda rızasını kazanan kullarından eylesin. Ayağınıza taş değmesin, yolunuz açık, gayretiniz çok olsun. Allaha emanet olun.

İsmail Ünal

tefsir dersi 2020

Yazanlarımız