SEZAİ KARAKOÇ VE İSLAM BİRLİĞİ

sezai karakoç islam birliği yüksel kanar

Medeniyet İslami ilimler akademisi devam ediyor. 9 Aralık Cumartesi günü saat 20.00'da Medeniyet Vakfı Genel Merkezinde Yüksel Kanar Hocamızın sunumuyla gerçekleşecek "Sezai Karakoç'un İslam Birliği Anlayışı" seminerine katılım sağlayabilir yada programı Medeniyet Vakfı YouTube kanalımızdan canlı yayınla takip edebilirsiniz.

Adres: Akşemsettin Mahallesi Kınalızade Sk. No: 33 Fatih/İstanbul

Yüksel Kanar Kimdir?

Kahramanmaraş'ın Elbistan ilçesine bağlı Çiçek köyünde doğdu. İlkokulu doğduğu köyde, ortaöğrenimini Diyarbakır İmam-Hatip Lisesinde tamamladı (1972). İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Felsefe Bölümünden, hazırladığı “Felsefi İlimlerin Tasnifi ve Tarifleri” bitirme teziyle 1975 yılında mezun oldu. Aynı bölümde başladığı yüksek lisans öğrenimini "Türk-İslâm Felsefesinde Bilgi Kaynaklarının Değerlendirilmesi" adlı teziyle 1986 yılında bitirdi. İstanbul’da çeşitli yayınevlerinde yöneticilik, editörlük ve redaktörlük yaptı. 1973 yılında başlamış olduğu İmam-Hatiplik görevinden 1995 yılında ayrılarak İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne girdi. Bu arada daha önce başlamış olduğu telif, çeviri ve sadeleştirme çalışmalarına devam etti. M. Şemseddin Günaltay’ın (orijinal adı İslâm'da Tarih ve Müverrihler olan) İslâm Tarihinin Kaynakları (1991), Ahmed İzzet Paşa’nın el yazması hatıratı Feryadım’ı (2 cilt, 1992–93), Karl Vonlander’in Orhan Sadettin ve Mehmet İzzet tarafından dilimize çevrilen Felsefe Tarihi (2004), Cami Baykurt’un Trablusgarb’tan Sahra-yı Kebir’e Doğru (2011), Henry Nivet’in Balkan Haçlı Seferinde Avrupa Siyaseti ve Türklerin Felâketi (2011), Ferit Kam’ın Vahdet-i Vücud (2015), Ahmet Cevdet Paşa’nın Kısas-ı Enbiya ve Tevarih-i Hulefa adlı eserlerini Osmanlı Türkçesinde günümüz Türkçesine aktardı. Mevlânâ, Yunus Emre, Tevfik Fikret ve Ahmet Hâşim'den seçmeler yaparak kitap hâlinde yayımladı. Dini konularda pratik bilgiler veren sekiz kitapçığı Milliyet gazetesi tarafından yayımlandı (1987). Hâlen Ulu Kanal ve Adana Post gibi yerel gazete ve çeşitli internet portallarında yazılarını yayımlamayı sürdürmektedir.

Lise yıllarında yazmaya başlayan Yüksel Kanar'ın hikâye ve yazıları; Tek Yol, Düşünce, Yönelişler, Türk Edebiyatı, Altınoluk, Diriliş, Yedi İklim, Dil ve Edebiyat, Kertenkele, Seferber gibi dergiler ve bazı gazetelerde yer almıştır. Kelebek Nereye Kaçar Yağmur Yağınca (1982), Kendini Kaplan Sanan Kedi (1982), Allah Hakkında Kitap (1982), Kızılderililerle Bir Gün (1982), Hayvanların Dili (1982), İslâm Tarihinden Hikâyeler (1983), Ali Baba ve Kırk Haramiler (1983), İyi Kalpli Kız (1984) gibi çocuk kitaplarında dinî ve ahlâkî konuları işlemiştir. Kanar'ın çocuk kitaplarının eğitici bir yönü ve sade bir dili vardır.

Yazarın telif kitapları, Çağımızın Batı İnançları, İbadet, Batı’nın Doğu’su/Avrupa Barbarlığının Küreselleşmesi, Abbasi Devrimi, Bağdat ve Beytü'l Hikme, İktidar ve Adalet/ İslam Siyaset Düşüncesinde Siyasetnameler adlarını taşımaktadır. 

sezai karakoçun islam birliği anlayışı yüksel kanar

 

tefsir dersi 2020

Yazanlarımız