AİLE VE ÇOCUK PANELİMİZ GERÇEKLEŞTİ

aile ve cocuk paneli gantepp

Medeniyet Vakfı Gaziantep şubemizin düzenlemiş olduğu Aile ve Çocuk konulu panelimiz 14 Nisan 2019 Pazar günü Şehitkamil Kongre ve Kültür Merkezi’nde gerçekleşti. Sunumunu Arif Elmasçı’nın yaptığı program, M. Halim Erol Hoca’nın Kur’an-ı Kerim tilaveti ile başladı.

“Ebeveyn Sınırı Nerede Başlar?” başlıklı sunumunda Pedogog ve Uzman Psikolojik Danışman Ahmet Atıf Solak Beyefendi gündelik hayatımızda çocuklarımızla karşılaştığımız sorunlarda doğru bir şekilde sınır koymanın bazen ciddi bir sorun haline geldiğini ifade ederek “Eğer alet çantamızda şiddet varsa kendi çocukluk dönemimizden bize kalan şiddeti kullanıyoruz. Alet çantamızda öfke varsa öfkeyi, eğer alet çantamızda olumlu bir tutum varsa olumlu tutumu ortaya koyabiliyoruz. O sebeple bugün alet çantamıza etkili bir beceri kazandırmış olacağız.” şeklinde konuştu. Çocuklara zarar vermeden nasıl sınır konulması gerektiği hususunda bilgiler veren Solak, video kesitleriyle hayatta karşılaştığımız örnekliklere değindi.

Konuşmasında yanlış konulan sınırların çocuğun dengesini nasıl bozduğuna dair bilgiler de veren Solak, “ Aslında sınır bir nevi bizi iyileştiren unsurdur. İfrat ve tefrit her zaman zararlıdır.” dedi.

İlk sınırı gerek görüldüğü esnada koymanın önemine vurgu yapan Solak çocuk hareket ettiği için değil hakaret ettiği için sınırın konulması gerektiğini ifade etti: “Hareket etmesinden dolayı ben çocuğa sınır koyamam. Eğer çocuk hareket ederken bana hakaret ederse, bana vurursa ben o zaman sınır koymaya başlarım. Oynamak, ağlamak, gülmek, hareket etmek, yemek vs. çocuğun ihtiyacıdır. Çocuğun ihtiyacını görmemiz gerekir. O ihtiyacı görmezsek boğulan bir çocuğa yüzmeyi öğretmeye çalışmış oluruz, bu da zarar verir. Çocuk niçin sınırın koyulduğunu bilmesi gerekir, dolayısıyla bunu açıklamak gerekir.

Sınır koymanın amaçları, çocuğa kendini kontrol etmesini, karar vermesini ve kendi davranışlarının sorumluluğunu almasını sağlamaktır. Çocuk ve yetişkinin duygusal ve fiziksel güvenliğini sağlamak, hareket alanını somutlaştırmak esas alınmalıdır. Sınırlar esnek olmalı, belirgin olmalı, tutarlı olmalı, katı ,değişmez, zorlayıcı olmamalıdır.”

Panelde ikinci konuşmacı olarak söz alan Psikolog Helin Gökkoruk Hanımefendi “Çocuğa Karşı Görevlerimiz” konulu sunumunu gerçekleştirdi. İnsanın ve çocuğun tanımı ile başladığında konuşmasında Gökkoruk, çocuğu anlamak için onun baktığı pencereden olaylara bakmak gerektiğini ifade etti. Çocuğa karşı temelde üç görevin olduğunu dile getiren Gökkoruk, bunların korumak, ihtiyaçlarını karşılamak ve iyilerle karşılaştırmak olduğunu ifade etti. Konuşmasını sunduğu video kesitleriyle destekleyen Psikolog Helin Gökkoruk, sözlerini hayattan verdiği somut örneklerle devam ettirdi.

Panelin üçüncü konuşmacısı Medeniyet Vakfı Başkanı Ömer Küçükağa Hocamız oldu. İslam’da Aile konulu sunumunda Küçükağa, kendisinden önceki konuşmacılara verdiği faydalı bilgiler dolayısıyla teşekkür ederek başladı. Aile kurumunun Hz. Adem ve Hz. Havva’dan itibaren başlayan bir kurum olduğunu ifade ederek evlilik hayatının bir salıncak gibi olduğunu söyledi. “Evlilik hayatı bir salıncak gibidir. Bir ucunda mutluluk bir ucunda sıkıntı vardır. Mutluluk tarafını çoğaltmak için ilahi kaynaklara riayet edilmesi gerekir.”

Konuşmasında Medeniyet Vakfı’nın 2019 yılını neden “Aile Yılı” ilan ettiğine yer veren Hocamız, “Aile Yılı” dolayısıyla ortaya konulması gereken programının gerekliliğini ifade ederek şunları söyledi: “Henüz doğmadan önce anne çocuğunu severek süreci başlatmalı. Hatta baba da doğmamış çocuğuna konuşmalı. Her çocuk konuşulanı anlar. Kötü söz insanı kirletir. Duayı aile hayatınızda ihmal etmeyin.

Ailenin aslı muhabbettir. Bereket sevgidedir.

Dünya tohum ekme yeridir. Bizler burada ya cennet ağacını büyüteceğiz. Ya da cehenemin zakkumunu büyüteceğiz.

Ailede eşler birbirlerinin anne ve babalarına iyi davranması gerekir. Çocukları amca, dayı, teyze, hala sevgisinden mahrum bırakmayınız. Eşler birbirilerin akrabasına saygı göstermelidirler.

Çocuklarımıza ilk öğreteceğimiz şey tevhid akidesidir. Evlerimizi birer Kur’an evi yapmalıyız.”

Panelin dördüncü ve son konuşmacısı “İnternet Çağında Anne-Baba Olmak” başlıklıs sunumuyla Uzman Klinik Psikolog Deniz Merve Ercan Hanımefendi oldu. Ebeveyn ilgisizliği ve zamansızlığının çocukların ekrana bağımlı kalmasında önemli bir yere sahip olduğunu dile getiren Ercan, ekrana çok bağımlı kalan çocuklarda; dikkat eksikliği, algılamada güçlük, geç konuşma, düşünme hızında yavaşlama, hayal ile geçeği ayırt edemeyiş, obetize sorunu, uyku sorunu görülebildiğini ifade etti.

Anne baba örnekliğinin söz konusu problemleri aşmada büyük bir öneme sahip olduğunu belirten Deniz Merve Ercan, “Sınır koymak, biliçlendirmek, farklı hobilere yöneltmek ve ailece kaliteli zaman geçirmek teknolojik bağımlılıktan kurtulmanın çareleri arasındadır.” dedi. “Genç beyinler teknolojinin etkilerine en çok maruz kalan aynı zaman da bu etkilere karşı en hassas olan beyinlerdir.” diyen Ercan sunumunu gündelik hayattan sunduğu videolarla örneklendirdi.

Konferansa katılanlardan gelen soruların cevaplanmasının program ardından sona erdi.

Programımıza iştirak eden hocalarımıza ve tüm katılımcılara teşekkür ederiz.

aile ve cocuk paneli gantep 1

aile ve cocuk paneli gantep 4