ALİMLER SURİYE İÇİN TOPLANDI!

Suriye Âlimler Birliği tarafından tertip edilen toplantıya Endonezya’dan, Hicaz’dan, Kuveyt, BAE, Ürdün, Suriye ve başka birçok yerden âlimler katıldı. Türkiye’den Mehmet Emin Saraç, Abdulvahhab Ekinci, Medeniyet Vakfı adına Mehmet Beşir Eryarsoy’un katıldığı toplantıya

Dr. Yasir El Masdi, Muhammed ed-Devseri, Dr. Muhammed Havva, Şeyh Abdulaziz, Şam Alimler Birliği başkanı Usame Rıfai, Dr. Akil Havvas da katıldı.

Retaj Otelde yapılan toplantının konusu; her şeyi ile yıkıma uğratılan Suriye’nin hayatta kalmış evlatlarına okumayı öğretmek, Kur’an’ı ezberletmek, davetçi yetiştirmek, ulema yetiştirmek oldu.

İlmin önemini vurgulayan konuşmacılar, şu hususları dile getirdi;

“Her türden ilmi çaba yiyecek ve içecek kadar zaruri bir ihtiyaçtır. Şu an içinde bulunduğumuz bir takım musibetlerin sebebi, hareketlere ulemanın öncülük etmemesidir. Bunun sonucu olarak cahillerin yönettiği bir kısım gruplar, çıkıp ümmeti tekfir ederek onların kanını dökebilmektedir. Oysa Selahaddin örneğinde olduğu gibi ilmin öncülüğü siyaset ve askeriyeye rehberlik ettiğinde, hem halkın katılımı hem de başarı gelmektedir.Kitabı oku ile başlayan bir ümmet, Dünya’da en az okuyan ümmet olmamalıdır.”

Programda, Suriye içinde kalanların genellikle yer altındaki sığınak, mağara veya çadırlarda eğitim gördükleri, Türkiye’de ise eğitimin çadır veya konteynırlar da gerçekleştirildiği ifade edildi.

Bu eğitimden geçirilmiş biri 5 diğeri 7 yaşındaki iki çocuğun Kur’an tilaveti dinleyenleri duygulandırdı.

Yetkililer eğitim faaliyetlerini sınıflandırarak, her birini projelendirmiş ve muayyen bir bütçe hazırlanmışlardır. Program sonunda faaliyetlere parasal katılım talepleri görüşülerek, bağış ve infaklar toplanmıştır.

• Temel İslami Eğitim; Kur’an, fıkıh, tefsir, siyer, ahlak başta olmak üzere temel İslami ilimlerin verileceği beş yıllık eğitim. Kişi başı tutar 1 000 $/yıl. Hedeflenen rakam 40.000 kişi

• Peygamber Varisleri Projesi; 4 döneme yayılmış iki yıllık eğitim ve 100 öğrenci planlanıyor. Dini ilimler enstitüsü olarak düşünülen bu projenin yıllık maliyeti 281.000 $

• Davetçi Projesi; Suriye ve Türkiye kamplarında ve özgürlüğe kavuşmuş bölgelerde insanları dine davet edecek ve her türlü ifrat ve tefritten onları koruyacak 500 davetçi. Kişi başı aylık 250 $ maliyeti olacak eğitim için 1.500.000 $ gerekli.

• Kur’an Kursları; Suriye’de ve Türkiye’de en az 15 Kur’an kursu. Bu kurslarda hem değişik kıraatlerde dersler verilip icazet verilecek, hem de hafızlık yaptırılacak. Bir kursun maliyeti 2.900 $

• Kur’an Elçileri; bu proje Kur’an halkaları oluşturmayı planlıyor. Türkiye, Lübnan, Ürdün’deki kamplarda ve Suriye içlerinde 100 öğretmen ve 20.000 öğrenciden oluşacak ders halkaları. Bir halkanın tutarı 4.000 $

• MP4 Cihazı dağıtımı; İçinde Kur’an, tefsir, siyer, hadis, İslam âlimlerinin sohbeti v.s. nin yüklü olduğu bu cihaz kamplarda ve Suriye içinde bulunanlara dağıtılacak. Hedef 10.000 kişi. Maliyeti 55.000 $

• “Örtüm Onurumdur” projesi. Burada tesettür ihtiyacı olan kardeşlerimize kumaş, iplik ve makine alarak kamp ortamlarında acil ihtiyaç duyulan tesettür kıyafet ve başörtülerinin dikişini sağlamak.

Bütün projelerin her birine ayrı ayrı nakdi para tekliflerinin toplandığı gecede, Medeniyet Vakfı olarak bu projelere mahsus kampanya yapma taahhüdünde bulunduk.

Haber: İbrahim Hakkı Toprak